Bæredygtig produktion – hvad handler det om?

Bæredygtig produktion

Som du sikkert ved, så står vi globalt set overfor en masse udfordringer, der påvirker vores klima. Derfor kræver det en mere effektiv udnyttelse af ressourcerne i produktionen og forbruget samt at få begrænset affaldet.

Selvom Danmark er et af de førende lande, når det kommer til en mere bæredygtig måde at drive virksomhed på, så er der stadig plads til forbedringer.

I følge en undersøgelse foretaget af Dansk Industri, så gør 9 ud af 10 virksomheder i bæredygtighed –  i forskellige grad. Rapporten viser, at en del virksomheder tænker på at blive bæredygtige og nogle allerede er i gang .

Det, der kan presse virksomhederne er de 27 verdensmål som FN har udstykket, da det kommer til at kræve en helt ny måde at tænke produktion på.

Hvis du ikke kender de 27 verdensmål, kan du læse om dem lige her.

Men, der er som sagt 27 forskellige mål, som på den ene eller anden måde påvirker virksomhederne. I følge Dansk Industri rapporten er der faktisk allerede 22% af virksomhederne i Danmark, der har integreret målene i deres strategi. Som for eksempel KLS PurePrint, der siger:

Med verdensmålene har vores arbejde med bæredygtighed fået en ekstra dimension. På den måde har vi fået en referenceramme, som gør vores vision om at være verdens grønneste trykkeri konkret og håndgribelig.
Kasper Larsen, kommerciel direktør, KLS PurePrint

(kilde:https://www.danskindustri.dk/globalassets/dokumenter-analyser-publikationer-mv/publikationer/ni-ud-af-ti-virksomheder-gor-baredygtig-forretning.pdf)

Flere virksomheder mærker også en øget efterspørgsel på produkter, der er produceret bæredygtigt, så derfor er det en faktor som alle virksomheder på et eller andet tidspunkt bliver nødt til at forholde sig til. For som Helle Søholt fra virksomheden Gehl siger:

Bæredygtighed har voksende forretningsmæssig betydning i form af øget efterspørgsel af services og produkter, der bidrager til grøn vækst og social værdiskabelse. Virksomheder skal være klar til at tilbyde nye løsninger og processer – ellers er de out of business.

Helle Søholt, adm. direktør og medstifter af Gehl

(Kilde:https://www.danskindustri.dk/globalassets/dokumenter-analyser-publikationer-mv/publikationer/ni-ud-af-ti-virksomheder-gor-baredygtig-forretning.pdf)

Hvordan kan du blive bæredygtig?

Ifølge FN’s verdensmål, så skal virksomhederne blive bedre til at:

  1. Bruge og håndter naturressourcer bæredygtigt.
  2. Håndter kemikalier og spildprodukter ansvarligt- i hele deres livscyklus. Formålet er at begrænse udslip i luften, vandet og jorden.
  3. Reducer affaldsmængden betydeligt – dette igennem forebyggelse, reduktion, genbrug og genanvendelse.
  4. Virksomheder skal blive bærdygtige i deres arbejde – dette bør ligeledes indarbejdes i deres årsrapporter
  5. Have maskiner til at overvåge effekten af bæredygtigheden og hvordan produktionen kan optimeres til at blive mere miljørigtig.

Du kan læse mere om det her.

Ved at tage ansvar for den måde I som produktionsvirksomheder anvender og genanvender ressourcer, kan I komme et langt stykke.

Og har I brug for bedre at kunne se hvor I kan blive mere bæredygtig i forhold til bedre udnyttelse af jeres ressourcer, forbrug og vareproduktionen, så vil jeg anbefale dig at tage et kig på produktionsmodulet Beas Manufacturing, der kan hjælpe dig med at blive mere bæredygtig.

Sammen kan vi gøre en stor forskel.