ERP eller ikke et ERP system?


Ja, de findes faktisk stadig… Virksomheder, der ikke bruger noget ERP system. Men, er det overhovedet muligt og giver det mening?

Ud over øget effektivitet, fuld gennemsigtighed i virksomheden og besparelser på både tid og penge, som implementering af et ERP system medfører, beskæftiger ledelsen i virksomhederne sig ofte også med mange helt andre spørgsmål. Her er bare et par af disse.

 1. Hvad vil ændre sig væsentligt for os med et ERP-system?
  Med et ERP-system får du kort sagt integration på tværs af alle forretningsprocesser. Moderne ERP-systemer kan integreres i alle aspekter af din virksomhed, inklusiv planlægning, produktion og distribution, samt kunderelationer og du får dermed synlighed gennem hele virksomheden og fuldstændig kontrol.
   1. Hvis nu alle medarbejdere har vænnet sig til deres arbejdsmåde, giver det så overhovedet mening at implementere et ERP-system?
    Selvfølgelig vil en sådan investering ikke være en let opgave for alle, men korrekt gennemførte processer vil dog lette arbejdet betydeligt for medarbejderne og mindske risikoen for fejl og dobbeltarbejde. Det er vigtigt at der i implementeringen understøttes de rigtige steder, for eksempel, gennem uddannelse af brugerne.
   2. Hvordan er virksomhedens data integreret i ERP-systemet, og hvordan kan det hjælpe?
    Hvis din virksomhed indtil i dag f.eks. har brugt Excel til databehandling, vil du kunne drage stor fordel af indsamling og behandling af data med et ERP system. Gamle data kan normalt let konverteres til det nye system. Den klare fordel ved et ERP-system er de mange muligheder for at analysere data. Således danner de et godt grundlag for beslutninger og kontrol. Hertil kommer også, at data nu er altid tilgængelige når du har brug for dem, og du behøver ikke længere sende dine medarbejdere på ”datajagt”.
   3. .Jeg har allerede forespurgt på ERP-løsninger, men har en fornemmelse at min branche er for specifik. Findes der overhovedet et egnet system lige netop til mig og min virksomhed?
    Hver branche har sine forretningsprocesser, krav og udfordringer. SAP Business One f.eks. tilbyder en række fuldt integrerede brancheløsninger for at forbedre systemets funktionalitet og give din virksomhed de værktøjer, I har brug for at lykkes.
   4. Jeg har også salgs- og datterselskaber i udlandet og oplever ofte problemer med at indsamle data. Er et ERP-system på tværs af grænser til nogen hjælp?
    Trods international forretningssans kan lokale love og kulturelle normer ofte være en hindring for virksomheder der opererer i forskellige lande. ERP systemer som SAP Business One understøtter i dag 27 forskellige sprog og er fuldt retsgyldigt i 42 lande.
   5. Hvis min virksomhed fortsætter med at vokse, eller udvikler sig på anden måde, kan et ERP-system følge med eller skal jeg have et nyt?
    Moderne ERP-systemer er uden tvivl i stand til det. SAP Business One for eksempel, kan uden problemer vokse fra en start-up virksomhed til en mellemstor virksomhed. Med den rigtige ERP-løsning er du klar til at møde digitaliseringens udfordringer, fordi også systemer udvikler sig hele tiden. Ved hjælp af løbende opdateringer fra SAP vil dit system altid leve op til de nyeste standarder.

Det var bare få af de andre spørgsmål man ofte stiller sig, når man står overfor valget om at anskaffe sig et ERP system.  Det er ikke kun et spørgsmål om at vælge et system, men også et spørgsmål om at vælge en leverandør. Derudover skal man undersøge, hvilke forretningsprocesser systemet skal dække nu og i fremtiden. Dernæst skal man undersøge markedet og se på, hvilke mulige leverandører der er, og hvem der har erfaring inden for ens forretningsområde.