Hvad er ERP?

Hvad er ERP

Er det første jeg tænkte, da jeg blev ansat her i Boyum IT. Det tog nu også mere end bare én enkelt dag at finde betydningen..

Indrømmet – den er stadig en smule udfordret, hvis jeg skulle op til en quiz i emnet “Hvad er ERP”. Nå men jeg tænkte, at måske sidder der andre derude, som også tænker “Hvad er ERP?”. Så dette blogindlæg er til alle os – også dem som ikke vil indrømme det – der stille sidder, og tænker, og prøver at skabe en forståelse af ERP.

_________________________________________

Men lad os begynde helt fra bunden af, for hvad betyder de tre bogstaver E R P egentlig?

Enterprise Ressource Planning er hvad der gemmer sig bag de tre bogstaver. Ja det lyder smart og en smule uoverskueligt, men hold ved lidt endnu.
Og husk det skal udtalelses E.R.P. og ikke ERP (som i et ord). Det er lige en servicebesked fra én, der har lidt erfaring med, at have gået rundt og udtalt det forkert. Og det vil du jo ikke have sker for dig – vel!

Enterprise Ressource Planning kan lidt groft oversættes til at være et ”elektronisk registrerings program” fordi programmet – eller databasen om du vil – handler om, at du får mulighed for at foretage al registrering et enkelt sted. Det synes jeg, er at arbejde smart.

Og det gælder uanset om du skal:

  • Oprette en ny kunde
  • Finde informationer om en kunde eller samarbejdspartner
  • Trække statistikker over kvartalsbudgettet
  • Lave økonomiske beregninger
  • Holde styr på lager
  • Og meget meget mere.

Pointen er, at du – uanset opgave – kan være i det samme program og udføre den.

Det jeg har lært er, at ERP er designet til at give dig alt det, du har brug for i en database. Dvs. ERP knytter arbejdsprocesserne sammen.

Hvad er ERP?

Ved at forene det hele ét sted, frigiver det en masse ekstra tid. Fordi du slipper for at have fire, fem eller måske seks forskellige programmer åben, for at kunne udføre dagens opgaver. Se det er effektivisering!

Det som ERP også kan hjælpe med, er at give dig et real-time billede af en situationen på tværs i virksomheden. Sagt på en anden måde, så giver ERP dig et her-og-nu-billed.

Lad mig lige give dig et eksempel:

Når der kommer en ny ordre ind, så vil din lagerstatus med det samme blive opdateret. Det betyder, at du med det samme ved, om det bliver nødvendigt for dig at bestille nye varer eller reservedele hjem. Det hele foregår automatisk, og igen er det med til at gøre det hele mere effektivt.

Udover at være effektiv, så er ERP også med til at øge produktiviteten og de fleste kunder oplever, et fald i de daglige omkostninger.

Se det er jo ikke helt skidt for et program vel!

Opsummering – Hvad er ERP?

Kort sagt, så kan spørgsmålet “Hvad er ERP ?” besvares med:

ERP er et system, der hjælper dig med at forbinde alle dine arbejdsprocesser sammen i en database, så du bruger din tid mere effektiv, bliver mere produktiv og holder dine omkostninger nede.

 

Sådan har ERP udviklet sig

Men nu er ERP jo heller ikke et hvilket som helst program, men det er et program, der i sine spæde år, blev udviklet til at være et økonomisystem, for at hjælpe virksomhederne i dagligdagen.

I løbet af årene har systemet udviklet sig til at kunne håndtere alle former for strømninger til, i og fra virksomheden. Og det er lidt en “never-ending”udvikling, fordi der hele tiden kommer større og flere krav til virksomhederne og de interne- samt eksterne processer.

Men det er heller ikke helt skidt. For det giver dig mulighed for at få fingrene i de nye moduler, der bliver udviklet. De er tilpasset de ekstra behov, som virksomhederne kan opleve.

Det som jeg faktisk synes er noget ganske særligt ved ERP er, at det som sagt er udviklet til at være et økonomi-program, men nu har udviklet sig til at være et uundværligt redskab for de fleste virksomheder.

Selv de små kan i dag få stor gavn af ERP, fordi mange af de daglige processer bliver automatiske og det er nemt at finde det, som du søger.

Jeg håber ikke at du sidder tilbage og tænker “Hvad er ERP?” men, at du har fået en grundlæggende forståelse af dette helt særlige system.

Hvis du er lidt i tvivl om du behøver et ERP-system, så kan du jo læse “10 udsagn der viser, at du har brug for et ERP-system