Stress i produktionen

Er dine medarbejdere i produktionen stresset?

Fornemmer du, at dine medarbejdere er stressede? Du har måske allerede oplevet stress blandt medarbejderne eller lederne?

Hvis det er tilfældet, så er I ikke alene.

Stress i produktionen er et stigende problem for rigtig mange produktionsvirksomheder. Ifølge en undersøgelse, som ugebrevet A4 har udført i januar 2018, viser konklusionen, at 45% af de medvirkende 461 virksomheder siger, at stress er blevet en større udfordring.

Alt, hvad vi sælger, skal blive billigere, og vi skal blive mere og mere effektive. Når først vi har fået en ordre ind, så skulle den helst have været leveret allerede. Når tingene ramler sammen, kan medarbejderne let blive overbebyrdet med arbejde, siger produktionchef Torben Andersen fra KSM Kragelund.

Stress har naturligvis en ubehagelig menneskelig omkostning for den enkelte – både når den rammer, og bagefter i det ofte langvarige forløb for at komme ”tilbage igen”. Samtidigt påvirker det også kollegaerne. ”Hvorfor skete det”? ”kan det også ske for mig”? ”Hvad gør de ved det?” Og endelig, gør det en i forvejen presset produktionsproces, endnu mere sårbar og presset – når en erfaren medarbejder på den måde falder fra.

Den væsentligste årsag til stress er tidspres”. Det mener stress-ekspert og generalsekretær i Stresstænketanken Thomas Milsted.

At undgå stress 100% er nok ikke muligt, men meget kan gøres for at forebygge og minimere stress.

Væsentlige faktorer er her:

  • vær på forkant og ikke på bagkant. Så føles travlhed mere meningsfyldt og at ”jeg bidrager med noget positivt”
  • fjern unødvendige tidsrøvere. Igen skaber dette mening og motivation – og fjerner tidspresset
  • sæt konkrete og opnåelig mål. Det skaber følelsen af fremdrift og at ”jeg når noget på mit arbejde” (se også vores blogs om KPI og målsætninger)
  • giv relevant information om det medarbejdere laver. Det giver ejerskab og mulighed for at påvirke egen arbejdssituation
  • indrag medarbejdernes ideer (og frustrationer) i opgaveløsningen. Det motiverer og letter hjertet.

Meget af ovenstående handler om ledelse og nærvær – men bestemt også om smidige og strømlinede processer. Og den sidste del, opnår du hurtigst og bedst, gennem digitalisering af processerne.

Digitalisering af arbejdsprocesserne, vil medføre mindre administrationstid, færre fejl/kvalitetsbrist og dermed også mindre tidsforbrug på bagudrettede bøvl. ”Nu laver jeg det, jeg er ansat til”!

Når mange daglige aktiviteter bliver digitaliseret, giver det plads til ledelsen til at fokusere på innovation og forbedringer på alle niveauer i produktionen – og på medarbejdernes trivsel og ”faresignalerne” for en stresset organisation. ”Nu har jeg tid til at være leder”!

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Ugebrevet A4 i november -december 2017, som en spørgeskemaundersøgelse. 

461 virksomheder af forskellige størrelser og forskellige brancher har svaret på spørgsmålene. De har tilsammen mindst 20.000 ansatte. 

Læs om undersøgelsen fra A4 bladet

Vil du høre mere fra BitPeople?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration, nyheder og tips og tricks til, hvordan du kan få din virksomhed til, at vækste med SAP Business One og Beas Manufacturing.


Jeg giver lov til at BitPeople via email må sende mig informationer ca. 1 gang om måneden med nyheder, inspiration og tips og tricks.
Du kan til enhver tid framelde dig igen ved at klikke på afmeldingslinket nederst i nyhedsbrevet. BitPeople gør alt for at beskytte dit privatliv og vi foretager løbende kontrol med intern sikkerhed og procedurer. Vi har helt klare retningslinjer i forhold til behandling og anvendelse af personoplysninger. Bekræft venligst din tilmelding